Industribolaget i köket: Tacos med älgchili

Publicerad 2013-01-29 08:14:00 i IB Köket,

Jag älskar tacos. Det är bland det godaste jag vet. När jag pluggade i USA 2007/2008 fick jag upp ögonen ordentligt för det mexikanska köket. Intresset för maten tog jag med mig hem och för två vintrar sedan åkte jag till Mexico nästan enbart för matens skull. Och lite för solen. Hemma lagar vi därför mycket mexikanskt.  Jag har dock behövt trappa ner det en aning så jag inte överdoserar men i helgen var det dags igen. I frysen fans grytbitar av älg som jag fått av min kära moster. Valet stod mellan kalops eller älgchili. Det blev älgchili. Så här kommer receptet som gäller för ca 1 kg kött. Går självklart att byta ut älgen mot högrev om man så vill.
 
 
Älgchili
 
1 kg älgkkött i grytbitar
1 jalapeno
2 röda chili
1 habanero
1 rökt chipotle
4 vitlöksklyftor
1 msk torkad koriander
1 msk oregano
1 msk chilipulver
1/2 msk spiskummin
Köttbuljong
1 öl 33cl (valfri lager)
1 msk vetemjöl
 
Fräs köttet i en gryta tillsammans med de torkade kryddorna tills köttet får färg. Tillsätt finhackad chili, jalapeno, habanero, vitlök och den rökta chipotlen (som du kan ha kokat i lite vatten innan). Pudra över med 1 msk vetemjöl och rör om. Häll över 1 öl. Låt koka någon minut. Tillsätt sedan köttbuljong så at det täcker köttet. Låt puttra på spisen så länge du kan. Rör om då och då. Ibland kan du späda med mer buljong. För mig börjar det bli bra efter ca 4h. Den här älgchilin tog nästan 6h.
 
Servera med guacamole och pico de gallo.

Utstyrsel: Grusfritt

Publicerad 2013-01-27 15:46:27 i IB Utstyrsel,

Jag tycker om vintern. Men det ska vara en Astrid Lindgren-vinter. Och med det menar jag massvis med snö, timmerstuga med våningsäng och bastu, långkalsonger och öppen spis. Inte den typ av vinter som vi nu kommer att få här i Stockholm där jag bor. Prognoserna säger att det ska bli plusgrader i veckan vilket betyder att mitt vintervykort förvandlas till hundbajs-gruslandet. Det är då som vintern är sämst. Det är då jag längtar till våren. 
 
Jag längtar till den första riktiga vårdagen när kommunen bestämt sig för att sopa bort allt grus från gatorna. Den där dagen då man kan gå obehindrat utan att behöva hoppa jämföta över slask varannan minut. Dagen då man kan ställa undan vinterkängorna och hänga in dunjackan till förmån för Converse och kavaj. Inga vantar. Ingen mössa. Inget grus. Bara vår. 
 
Kavaj: Our Legacy
Skjorta: Our Legacy
Scarf: J.Crew
Jeans: Spellbound
Skor: Converse
Case: GANT Rugger
Tidning: Lucky Peach
Bågar: Vasuma

Industribolaget i köket: Whiskey sour och bananpannkakor

Publicerad 2013-01-25 08:55:00 i IB Köket,

Förra helgen försökte jag göra en riktigt bra whiskey sour i hemmabaren. Trixet är att skaka upp en riktigt fin skumkrona och till det har man äggvita till hjälp. Först prövade jag med äggviteextrakt men det blev inte alls bra. Färsk äggvita ska det vara. Efter bra tips från vännerna på Instagram lärde jag mig att ett ägg räcker fint till två drinkar. Jag gör min whiskey sour på färskpressad citronjuice och sockerlag som jag kokat själv och har i en flaska i kylen. Trevligast tycker jag att det blir när en whiskey sour serveras i ett "coupe glass" (se bild). Glöm inte att skaka hårt som fan. Trevlig helg!
 
Whiskey sour:
 
4 cl Four Roses bourbon
2 cl citronjuice
1 cl sockerlag
Äggvita från 1/2 ägg
4 droppar Angostura 
 
Fyll din shaker med is. Häll över bourbon, citron och sockerlag. Tillsätt äggvita. Skaka hårt som fan.
Sila över i ett kylt "coupe glass". Droppa 3-4 droppar Angostura på toppen av skummet.
 
Min sambo bjöd mig häromdagen på riktigt goda banapannkakor till frukost. Här kommer receptet som gör sig bäst en lördagmorgon med kaffe och apelsinjuice till.
 
 
Bananpannkakor (4 portioner):
 
2 msk smör
1 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 1/2 dl mjölk
1 tsk vaniljsocker
2 bananer
 
Smält smöret och vispa ner ägget (utan att det stelnar). Blanda i mjöl, bakpulver och lite vaniljsocker och rör ordentligt. Mosa bananerna och rör i smeten. Stek i smör. Enklast att göra kanska små pannkakor. Blir plättar egentligen om jag tänker efter. Så ta 1 stor matsked smet per plätt. Servera med kanel, lönnsirap och lite krossade valnötter.
 
 

Om

Min profilbild

industribolaget@gmail.com

Jag heter Samuel Garlöv. På kvällar och helger leker jag med den här högst personliga bloggen. Industribolaget är en blogg om tacos, jeans, boköl och drinkvagnar. Den är min hobby. Om du har några frågor eller funderingar så är du varmt välkommen att mejla industribolaget@gmail.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela