Årsbästalistan 2014

Publicerad 2014-12-30 09:26:00 i Allmänt,

Årets bok: Nattfilm

Mystisk deckare med utgångspunkt på Manhattan. Sliten journalist jagar sanningen bakom galen skräckfilmsregissör. Om jag får önska snart en film av Scorsese med Mark Ruffalo eller Clive Owen i huvudrollen.

 

Årets ikon: Matthew McConaughey

Huvudroll i True Detective, Interstellar och så en Oscar för Dallas Buyers Club. Sedan länge en favorit på Industribolaget för prestationen i Juryn.

 

Årets nykomling kläder: A Day’s March

Skjorta, byxa och tröja i vanliga färger. Okomplicerade kläder är befriande när många gamla favoriter vänder ut och in på sig själva med japanska silvriga rymdbombers, tokiga mönster och kostymbyxor i mjukistyg.

 

Årets nykomling bar/restaurang: Kommendören

Äntligen en bar på promenadavstånd mellan kontoret och lägenheten. En ordentlig bardisk där man kan sitta länge. Stort plus för vinklade cowboyspeglar i taket och att det serveras Lone Star. Befriande avslappnad personal som samtidigt är proffsig.

 

Årets bar: Corner Club

Bäst i år igen av tre enkla anledningar. Perfekt service utan att bli snofsig, trevlig atmosfär och goda drinkar.

 

Årets sko: Adidas Match Play

Fattigmans Stans Smith. En snyggare och billigare lädersneaker som går att få i gräddvitt. Perfekt till jeans och udda kostymbyxa.

 

Årets drink: Dark N’ Stormy

Färskpressad lime, mörk rom, is och ginger beer.

 

Årets TV-serie: True Detective

Stora Moleskines, upprullade skjortärmar och whiskey. Snyggaste och mest spännande TV-serien någonsin. Går inte att jämföra med något.

 

Årets film: Interstellar

Christopher Nolan är gud. Allt han gör blir bra oavsett hur komplicerat manuset är.

 

Årets tidning: Bloomberg Businessweek

Varje vecka kombineras business, politik, kreativitet, nöje, stil och intressanta långintervjuer i ett behändigt toaformat. Framsidorna är alltid underhållande.

 

Årets lunchställe: Saluplats Husman och Love Food Café

Delad förstaplats mellan Saluplats Husman i Hötorgshallen och Love Food Café inne på Marie Laveau. För ett fantastiskt trevlig bemötande och stans bästa kåldolmar är Saluplats Husman i en klass för sig när det gäller lunch. Ont om plats vid den lilla bardisken så stället funkar inte för stora sällskap. Det positiva här är dock att du kan välja och vraka mellan all klassisk husman du kan tänka dig. Går såklart att ta med om du inte får plats. Love Food Café är ett mackställe av högsta klass. Stans bästa just nu. Testa bringan och skölj ner med deras lemonad. En riktigt bra och prisvärd macklunch för under 100 kr. Med tanke på läget vid Mariatorget borde det kanske vara mer folk här. Men skönt nog är det en ganska lugn lunchträngsel.

 

Årets sämsta: Dragkedje-gylf på jeans

Fult och opraktiskt.

 

Årets resa: Tulum och Cozumel

Paradislikt öliv med goda tacos följt av strandliv med goda tacos. Addera tequila, Modelo Especial, en hög böcker, vila och iskalla paletas på det och du får världens bästa semester.

 

Årets matupplevelse: Shibumi

I en källare under Esperanto serveras små underverk till maträtter. Fish & chips, pork slider, sashimi, friterad glaskrabba, ja allt är gott här. Lägg där till att servicen är perfekt och drinkarna svingoda.

 
Bästa lärdomen: Blött kaffefilter
Barista föreläste över lunch på kontoret och jag lärde mig att en alltid ska blöta kaffefiltret lite innan man brygger. Det gör faktiskt stor skillnad!
 
 

 

Mr Julmys

Publicerad 2014-12-23 08:22:44 i Allmänt,

Om jag var en superhjälte i en Marvel-film så skulle jag kalla mig själv för Mr Julmys.
 
Jag älskar verkligen julen. Granen köptes för snart två veckor sedan så att den kan stå klädd så länge som möjligt. Det handlar helt enkelt om att få ut maximalt med mys hemma i vardagsrummet. För jag tror faktiskt inte det finns något härligare än julgransbelysning i ett nedsläckt vardagsrum som backas upp med klassiska toner av Dean Martin och Frank Sinatra. Jag skiter i om det låter löjligt.
 
I juletid går jag all in Ernst Kirschsteiger-style up in this mother fucker. 
 
 
 
 
 
 
När det kommer till övriga förberedelserna inför jul så sparas det inte på krutet någonstans. Det gäller att ta till vara på något som bara sker en gång om året. Glögg och pepparkakor varje kväll från första advent och om det gick skulle jag borsta tänderna i julmust. Kolan ska kokas själv och det ska köpas in julöl i god tid så den bästa sorten kan koras och få äran att stå på julbordet. Varje år gäller det också att hitta en ny senap som kan ta plats bredvid skinkan och de andra senapsburkarna som så klart alltid måste finnas. Och när vi ändå är inne på julbordet så får man inte glömma dopp i grytan, leverpastej och rödbetssallad. Mycket viktigt för den kompletta julbordskänslan. Godisbordet dukas framt till Kalle Anka och julklapparna öppnas efter Karl-Bertil Jonsson.
 
I juletid är det många som gnäller över trängsel och hets. Sånt skiter jag i. Mr Julmys rör sig lätt mellan köer och paketinfernon. En tydlig plan på inköp med hägrande julöl på puben gör julhandlingen till ett nöje. Se det som ett kul uppdrag. Inte ett måste. Gärna ska allt göras på en och samma dag. Helst 2-3 dagar innan själva julafton.
 
Julen är också en viktig tv-högtid. Mr Julmys sitter gärna uppe sent med en julmust och bläddrar mellan kanalerna. Det är då gammel-TV visar sig från sin bästa sida. Och varje år finns det ett gäng julfilmer som bara ska betas av. Exempelvis Die Hard 1 & 2, Ensam Hemma 1 & 2, Dödligt vapen 1 & 2, Ombytta Roller, Ghostbusters 1, Ett päron till farsa firar jul samt alla Sagan om Ringen-filmerna. Vissa ska ses dagarna innan julafton och Sagan om Ringen ska betas av i mellandagarna. 
 
När det kommer till klädsel på dopparedagen är det en kombination av mys och finess som gäller. Byxor som klarar av all mat och godis som ska ner. Och en tröja som säger "Hej det är jul" men inte riskerar bli en meme.
 
Så med det sagt passar jag på att önskar er alla en riktigt god jul.
Jag återkommer i mellandagarna med en liten årsbästa lista.
 
God jul önskar Industribolaget!

Om

Min profilbild

industribolaget@gmail.com

Jag heter Samuel Garlöv. På kvällar och helger leker jag med den här högst personliga bloggen. Industribolaget är en blogg om allt jag tycker är extra kul i livet som mode, matlagning, cocktails, resor, hotell, böcker och magasin. Den är min hobby. Om du har några frågor eller funderingar så är du varmt välkommen att mejla industribolaget@gmail.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela