Vinnaren är...

Publicerad 2009-09-10 20:53:50 i Allmänt,

Stort tack alla ni som deltog! Det har varit ett rent nöje att läsa era bidrag och ni är alla vinnare i min bok.
Men tre lyckliga utvalda ska få dela på lite materiella ting som pris.

1:a palts: Samuel Holst
2:a-3:e plats: Oliver Tyni och Salomeh Eftekhari

Grattis till er alla och jag hoppas verkligen ni fortsätter skriva.
Som utlovat följer nu det vinnande bidraget titulerat, I hoppet har vi varandra.



Tröja: Our Legacy
Skjorta: Acne
Jeans: Kicking Mule
Skor: Converse
Väska: Billy Kirk
Cardcase: Billy Kirk
Palmemössa: J Crew

I hoppet har vi varandra

Om du ramlar i så tänker jag inte hoppa efter. Bara så du vet. Skrattar hon och ryser när hon tittar ner i det isblå vattnet.

 

Han vänder sig om från kanten och tittar tillbaks på henne.  Höstvindarna viner runt de när de står på bryggan framför huset de köpte bara månaden innan.  Genom diset ovanför kommer solens strålar igenom och lyser upp havet framför som dramatiskt piskar upp vågor som slår mot klipporna längre ut på udden.

 

Hon har på sig ett par slitna jeans och hans buttondown skjorta och tjocka tröja som hon precis innan de sprang ut tagit på sig för att skydda sig mot den kalla vinden. Den är för stor för henne och går ner över hennes lår när hon står och fryser på bryggan.  Han kan inte komma på att han någonsin sett lika bra ut i den tröjan som hon gör nu.  Med en hand kliar han sig i det 4 dagar långa skägget medan han med den andra drar ner sin röda mössa som håller på att dras av i den starka vinden.

 

Hon säger något igen men han hör inte i bruset av vågor och vind och han ler bara tillbaks. Hennes hår har släppt från den knut hon innan hastigt satt upp och det flyger runt hennes ansikte.  Hon försöker få upp det igen i hårbandet men vinden är skoningslös så tillslut ger hon upp och ler även hon. Har det någonsin funnits ett vackrare leende tänker han.  Hon har ett leende för att smälta hjärtan hade hans pappa sagt första gången han sett henne. Jag vill spendera resten av mitt liv för att få henne att le sådär hade han då svarat.

 

Han kliver fram till henne och tar henne i sina armar nu när de står på bryggan och tittar ut mot det stormande havet. Han böjer ner sitt huvud och borrar in sin näsa i hennes tjocka hår som alltid luktar blommor.  De är så osannolika tänker han. Hon är en stjärna, han var någon som fått biljett av sin vän som jobbade på eventföretaget. Hon hade haft på sig en vit klänning där ryggen var bar dagen han först såg henne. Han minns hur han undrat hur en person kan ha en sådan vacker rygg. Hon hade stått själv med en hand virvlandes en martini framför en av de moderna tavlorna som hängde runt i hallen. En liten rynka hade formats över hennes ena ögonbryn när hon koncentrerat hade tittat in i konstverket och försökt tyda var i tavlan av färgsplatter man skulle se det som rubriken över tavlan annonserat, ”kapitalismens undergång”. Han hade druckit för mycket och kände sig självsäker, två veckor innan hade han sålt en idé för ny bok och på sig hade han en smoking som passade perfekt.  Han hade sett henne genom rummet och genast känt igen henne. Med en whisky i sin hand gick han fram och med en låtsad självsäkerhet ställt sig bredvid henne och tittat in i tavlan.

 

Vad tror du? Är konstnären ett steg från att skära av sig sitt öra eller har han bara tagit en absinth för många? Hade han sagt.

 

Hon som tittade upp på honom. En man kunde drunkna i hennes gröna ögon hade han tänkt. Hon vände sig tillbaks till tavlan utan att säga något och genast hade han känt sig som den största av idioter som trodde att han kunde charma henne. Hon förblev tyst. En lång tyst och pinsam minut där han står och försöker komma på ett bra sätt att smidigt glida ifrån denna situation utan att belysa sitt misslyckade försök till flört glider förbi, innan hon plötsligt säger Jag tror att någon som målar en tavla som heter kapitalismens undergång måste vara antingen väldigt galen eller väldigt full. Så min gissning är att konstnären är en alkoholiserad enörad man. Hon tittade tillbaks på honom och log. Det var första gången han såg hennes leende. Han hinner tänka att det är ännu vackrare än han minns det från filmen.

 

Men egentligen vet jag inget om konst. Vad är bra eller dåligt egentligen? Den här tavlan till exempel. Färg i prickar på en vit duk. Är det konst? Vad tycker du?


Hans hjärta stannar och han fick svårt att andas. Hon var så vacker att det nästan smärtade honom att titta på henne, att inse att han inte kan få henne, att tro att han kunde få vara med henne.  Han blev så förvånad av att ens bli tillfrågad av henne att det tog några sekunder innan han kunde formulera en tanke. Under tiden dolde han sin förvirring med att fokuserat titta in i tavlan och se tänkande ut.

 

Jag tror att konst ska få en att reagera. Oavsett om det är en vas, en avbild av någon prostituerad från 20-talets Paris eller en tavla med färgsplatter som denna så skapar de en reaktion hos oss. Det är nog det som ska tolkas som bra konst. Jag kommer när jag var på Moma i New York. Jag var 12 år gammal och i galleriet hängde en tavla som hette isbjörnar i en snöstorm. Det var en helt vit duk som hängde framför mig. Inget var målat på den men jag stod kvar och stirrade in i denna duk. Jag var övertygad om att jag skulle kunna se björnen om jag tittade tillräckligt noga och länge. I varje skugga, varje linje i duken, i fibrerna tyckte jag att jag såg en stor björn stå och stirra tillbaks. Jag stod och stirrade på tavlan så länge att mina föräldrar tappade bort mig och fick ropa upp mitt namn i högtalarna.


Såg du nånsin björnen? Hade hon frågat

 

Nej men jag har tänkt på tavlan sen dess. Var det verkligen en björn där eller var det bara en konstnär som glömt bort att måla något och istället bara hängt upp en duk? Som jävlades med mig.


Det blev tyst en stund medan hon fortsatte att titta på honom. Han fick titta bort för att inte hon skulle se hans begär i blicken. Han vågade knappt andas för risken att hon skulle tappa intresset. Att hon skulle titta bort.

 

Jag tror det fanns en björn. Sa hon.

Det finns alltid en björn nånstans. Sa han, lättad av att hon fortsatt diskussionen.

Gör det? Frågor hon

Ta bara Lost. De är mitt ute på ö i söderhavet och utan att vi nånsin fattar hur eller varför dyker det upp en isbjörn. Precis som tavlan. It makes no sense.

Hon skrattade då. Ett porlande lätt skratt som dansade in i hans hjärta.  Han log tillbaks.

Så du är konstnär? Frågor hon

Inte alls. Jag kan knappt måla en streckgubbe. Jag är författare. Svarar han.

Skrivit nåt jag läst? Frågor hon.

Följ med mig på middag så ska jag berätta. Svarar han.

Hon tittar upp mot honom genom sina ögonfransar och han tittar tillbaka. Han förstår knappt att han precis frågat henne, att han vågat ens tänka tanken. Hans hjärta bultar och glaset i hans hand känns blytung.

 

Hon ler och han visste då att han aldrig skulle komma att bli densamma igen.

 

Nu månader senare står de tillsammans på en brygga i hösten och tittar ut på havet som stormar. Han står bakom henne och lägger sin haka mot hennes huvud och känner doften av blommor från hennes hår och hennes mjuka händer runt hans. Hans tjocka tröja kliar och hans converse är oknutna runt hans fötter och han ler. Bakom de i huset står väskan packad och i hans plånbok som hänger runt en kedja från hans jeansficka ligger biljetten.

 

Han kysser henne på kinden och känner hur hon blundar in i kyssen. Vi är så osannolika tänker han än en gång.  Han ler igen. Trots allt vet han att hon skulle hoppa in efter honom oavsett vad och att han skulle göra detsamma för henne.  I det finns det en kärlek starkare än livet tänker han.

 

I det hoppet har de varandra.

Av: Samuel Holst


Vinn biljetter till September Issue och lite lukta gott!

Alla pratar om fläskflunsan och annat jäkelskap nuförtiden. Jag drabbas då och då av åkomman Fashionblogger Writersblock. Med jämna mellanrum smäller det liksom till och ingenting händer. Det är riktigt jobbigt vill jag säga.
Därför tänkte jag utlysa en liten tävling för att hämta inspiration från er, mina kära läsare.

Tävlingen går till så att ni skriver ner en kort historia till utstyrseln i detta inlägg. Den får handla om vad som helst mellan himmel och gjord. Ju mer fantastisk och drömlik desto bättre. Sen mailar ni in er historia till [email protected].
Jag är enväldig domare och vinnaren belönas med publicering här på Industribolaget samt 2 biljetter till filmen September Issue och lite lukta gott från Karl Lagerfeld courtesy of the good people at NonStop Entertainment . Bland bidragen som kommer in kommer jag även att lotta ut två tröstpriser.
Tävlingen startar nu och pågår fram till måndag kl. 20. Vinnarna presenteras här på Industribolaget.
Nu har ni helgen på er att ta en öl, filosofera lite över kläderna, klämma fram en romantisk godbit och sen är det bara att köra.

Se det vinnande bidraget ovan!

Kommentarer

Postat av: Annasara

Publicerad 2009-09-10 22:20:05

kul!



Postat av: Mads

Publicerad 2009-09-10 23:28:00

Skal det være på svensk?

Postat av: Hedman

Publicerad 2009-09-11 00:06:31

Rolig idé Samuel!

Kommer jag på något bra så hör jag av mig efter helgen!

Postat av: industribolaget

Publicerad 2009-09-11 08:27:33



Mads,



Du får skriva på vilket språk du vill



Mvh



Samuel

Postat av: a

Publicerad 2009-09-11 13:21:31

Trodde väll att du hade haft idétorka på senaste tiden! Härligt att veta att du vill köra på, snart kommer du skriva lika fantastiska inlägg som förut! Tror på dig Samuel ;)

Det här är också en jätte kul idé, aktivera publiken lite, mycket snyggt :)

Postat av: Matte.

Publicerad 2009-09-11 13:42:44

Någon som har erfarenhet av att beställa från oipolloi? dela gärna med er i så fall :)



Mvh

Postat av: Olof

Publicerad 2009-09-11 19:19:11

Kul! Writers block är den utvecklade världens största fiende ;-)



Angående J Crew. Pluggar den här terminen i Montréal, något bitter över deras frånvaro från den här vackra staden. Och skräcken när jag såg att de "ship to Canada". Farligt. Tror nog jag håller mig tills NY. Just button down-skjortorna ser ruskigt fina ut, både secret wash och de vanliga.

Postat av: Kristoffer

Publicerad 2009-09-14 14:19:46

@Matte: Jag har beställt en del därifrån och det är jäkligt hederliga och servicevilliga grabbar, som har affären. Således inga problem att beställa.



/K

Postat av: August

Publicerad 2009-09-14 23:23:07

Tjena! några tips på ställen i stockholm som säljer snygga ökenkängor och parkas i rimlig prisklass?

mvh August

Postat av: Pace

Publicerad 2009-09-15 22:49:24

Du borde ha fler tillfällen där man får posta en berättelse. Det behöver inte vara någon tävling, bara i brist på inlägg. Det är jävligt roligt att både läsa och skriva berättelse. Tänk på saken.

/Pacemakers.blogg.se

Postat av: Richard

Publicerad 2009-09-16 11:31:49

bra skrivet samuel!

Postat av: Chil

Publicerad 2009-09-17 16:40:49

Kan du inte posta några andra bra inskickade bidrag? Vore kul att läsa andra- och tredjepristagarnas berättelser.

Postat av: John

Publicerad 2009-09-20 11:43:51

Lysande historia!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

[email protected]

Jag heter Samuel Garlöv. På kvällar och helger leker jag med den här högst personliga bloggen. Industribolaget är en blogg om allt jag tycker är extra kul i livet som mode, matlagning, cocktails, resor, hotell, böcker och magasin. Den är min hobby. Om du har några frågor eller funderingar så är du varmt välkommen att mejla [email protected]

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela