Frida Ramstedt från Trendenser.se om köksrenovering och grötstolar

Publicerad 2015-02-13 08:54:29 i IB Intervju,

Snart blir det köksrenovering hemma. Hoppas jag. Visionen är klar och ritningen börjar falla på plats.Det som återstår är finansiering och lite mod. För att peppa mig själv passade jag på att ställa några frågor till ett riktigt proffs på inredning.
 
Frida Ramstedt driver trendenser.se som är Sveriges största inredningsblogg. Den är laddad med massvis med inspiration och jag surfar in där några gånger i veckan för att få tips och uppslag. Därför känns det extra kul att få presentera Frida som veckans intervju.
 
Bild: Frida Ramstedt från trendenser.se 
 
Din blogg är laddad med massvis med inredningsinspiration. Jag kan tänka mig att du går igenom hundratals bilder på andras hem och inredning dagligen och plockar ut det bästa. 
Men hur är det hemma hos dig, vilken inredningsdetalj är din personliga favorit?
 - Det är svårt att välja. Men våra (numera patinerade, grötkladdiga och ack så slitna men) älskade Wegner Y-stolar i såpad ek är nog den vardagsmöbel vi umgås allra mest i. Köket är ju det rum man både startar och avslutar dagen i och jag har kapitulerat inför det faktum att de här gamla favoritstolarna måste få användas, av hela familjen. Även av 1,5-åringar med spring i benen. Och någonstans gör det mig glad, att de bär spår från allt från vardagsfrukostar till roliga högtider och fester. De kommer ju alltid få hänga med oss och det härliga med god design är att det blir snyggt till och med när de är ”fult”.
 
Du har ju bloggat och hållit på med inredning i snart 10 år. Hur har vår inredningsstil här i Sverige förändrats under den tiden?
- Oj, det händer så mycket varje år nuförtiden att det är omöjligt att summera 10 i en mening. Men jag tror vi går mot en varmare och mer ombonad känsla. När jag började blogga var inredning ett mycket mer sterilt begrepp. Minimalistiska, vita, strama och neutrala hem helt utan tecken på liv var normen. Nu är det helt tvärtom. Folk budar hem ”personliga” detaljer från Bukowskis i parti och minut och köper årgångar av tidningsprenumerationer på National Geographic på Blocket för att verka intresserade av ett ämne. Det går verkligen åt motsatt håll. 
 
Du har ju Sveriges största ämnesblogg om inredning och inspirerar massvis med besökare varje vecka. Men var hittar du din inspiration?
- Det är så olika varje dag. Beroende på vad för slags pepp jag behöver. Ska jag sitta med ett inredningsprojekt är Pinterest ett bra ställe att värma upp huvudet på. Men ska jag ägna mig åt bokföring och administration kanske jag bläddrar lite i DI till frukost eller läser någon artikel i Veckans Affärer. Jag tror det är viktigt att känna sig själv och sina triggerpunkter. Vad går du igång på och blir lycklig/motiverad/piggig av?Börja där! 
 
 
Jag har ett litet välplanerat funkiskök hemma i lägenheten. Ägarna innan renoverade det lite trist. Allt står på rätt plats men materialvalen är slitna och utan själ. Så nu ska jag byta skåp, luckor, golv, vitvaror och kakel. Har du några tips till mig vad jag bör tänka på samt lite inredningsinspiration?
- Lämna in luckorna på omlackering. Det gjorde jag (hos en billackeringsfirma) och det kostade nästan ingenting. Det är väldigt sällan luckorna är så slitna att de inte kan bli bättre med en ny fräsch färg. Satsa sedan på fina beslag. det finns massor med bra webbshopar som specialiserat sig på unika knoppar och handtag. Kakel gör ju också stor skillnad och med ROT-advrag kostar det inte mycket att kakla om de få kvadratmeter det oftast handla om i ett kök. Men. Om pengarna inte räcker till. Överväg att måla det befintliga kaklet. Eller att måla fogen, det är ett annat budgetalternativ som få tar till. 
 
Om du måste välja, golvlampa eller taklampa?
- Just nu? Taklampor. Allt som klåfingriga små liv inte kommer åt att ha sönder. 
 
Om du måste välja, shackrutigt köksgolv eller kakel från marrakesch design?
- Ingen av dem. Jag väljer naturmaterial och då helst kalksten i alla lägen. 
 
Vad jag förstår så gör du lite inredningsjobb ibland? Är det inte jobbigt att inreda åt andra?  Jag menar du fixar en massa som du själv aldrig får njuta av själv sen. Till skillnad från när du renoverar eller inreder hemma dvs.
- Ha ha… Vet du vad som är värst? Att energin liksom inte räcker hela vägen hem. Jag säger inte att vi bor i katastrof, det gör jag inte, men ibland önskar jag nästan att vi hade gjort det för då kanske jag hade jag tagit turbotag i vissa projekt som nu blir släpande för att jag är så utmattad av jobbuppdragen.  Det är svårt att ladda om när man kommer hem och jobba med sin hobby när man är ”hemtreprenör”. 

Om

Min profilbild

industribolaget@gmail.com

Jag heter Samuel Garlöv. På kvällar och helger leker jag med den här högst personliga bloggen. Industribolaget är en blogg om allt jag tycker är extra kul i livet som mode, matlagning, cocktails, resor, hotell, böcker och magasin. Den är min hobby. Om du har några frågor eller funderingar så är du varmt välkommen att mejla industribolaget@gmail.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela