Industribolaget i köket: Tacos med älgchili

Publicerad 2013-01-29 08:14:00 i IB Köket,

Jag älskar tacos. Det är bland det godaste jag vet. När jag pluggade i USA 2007/2008 fick jag upp ögonen ordentligt för det mexikanska köket. Intresset för maten tog jag med mig hem och för två vintrar sedan åkte jag till Mexico nästan enbart för matens skull. Och lite för solen. Hemma lagar vi därför mycket mexikanskt.  Jag har dock behövt trappa ner det en aning så jag inte överdoserar men i helgen var det dags igen. I frysen fans grytbitar av älg som jag fått av min kära moster. Valet stod mellan kalops eller älgchili. Det blev älgchili. Så här kommer receptet som gäller för ca 1 kg kött. Går självklart att byta ut älgen mot högrev om man så vill.
 
 
Älgchili
 
1 kg älgkkött i grytbitar
1 jalapeno
2 röda chili
1 habanero
1 rökt chipotle
4 vitlöksklyftor
1 msk torkad koriander
1 msk oregano
1 msk chilipulver
1/2 msk spiskummin
Köttbuljong
1 öl 33cl (valfri lager)
1 msk vetemjöl
 
Fräs köttet i en gryta tillsammans med de torkade kryddorna tills köttet får färg. Tillsätt finhackad chili, jalapeno, habanero, vitlök och den rökta chipotlen (som du kan ha kokat i lite vatten innan). Pudra över med 1 msk vetemjöl och rör om. Häll över 1 öl. Låt koka någon minut. Tillsätt sedan köttbuljong så at det täcker köttet. Låt puttra på spisen så länge du kan. Rör om då och då. Ibland kan du späda med mer buljong. För mig börjar det bli bra efter ca 4h. Den här älgchilin tog nästan 6h.
 
Servera med guacamole och pico de gallo.

Om

Min profilbild

industribolaget@gmail.com

Jag heter Samuel Garlöv. På kvällar och helger leker jag med den här högst personliga bloggen. Industribolaget är en blogg om allt jag tycker är extra kul i livet som mode, matlagning, cocktails, resor, hotell, böcker och magasin. Den är min hobby. Om du har några frågor eller funderingar så är du varmt välkommen att mejla industribolaget@gmail.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela