Industribolaget i köket: Bibimbap
I helgen gav jag mig på att göra egen kimchi och Bibimbap. Det var inte alls så svårt och blev väldigt gott. Min kimchi blev dock svinstark. Tror jag råkade dubbla upp något i receptet. Men det var ett snabbt recept med gurka och morot. Köttet jag kom över var svensk rostas på kort datum som jag strimlade och stekte med spiskummin, ingefära, vitlök, chilipeppar, soya och sesamolja. Till det serverade jag spenat, böngroddar, sockerärtor och stekt ägg. Och så klart massvis med Sriracha.
Så här gjorde jag:
Snabb kimchi
1 gurka
2 morötter
1 röd chili
1 vitlöksklyfta
2 salladslökar
1 msk vinäger
1 msk socker
1 msk fisksås
1 msk cayenne peppar
Skiva gurkan tunnt och skär moroten ner till små tändstickor. Finhacka chili och vitlök. Blanda vinäger, fisksås, socker och cayenne peppar till en pasta och rör ner med gurka och moroton. Låt stå.
Strimlad biff
1/2 kg rostas
1 msk soya
1 msk sesmolja
1 msk chilipulver
1 msk hackad ingefära
Strimla och stek köttet i lite olja. Tillför vitlök, ingefära och chili. När allt fått fin färg tillsätt soya och sesamolja. Dra ner värmen och låt puttra tills det blir kletigt och gott.
Spenat med rostade sesamfrön
1 påse färsk spenat
1 msk sesamfrån
2 salladslökar
Salt
Häll spenaten i ett durkslag och häll över 1 l kokande vatten. Spenaten kommer krympa och då spolar du över kallt vatten. Krama ur så mycket vatten du kan och blanda med rostade sesamfrån och finhackad salladslök.