Industribolagets matiga guide till Miami

Publicerad 2016-04-08 13:59:00 i Allmänt,

Miami är staden som reste sig. Igen. Och igen. En ung stad som funnits i lite mer 100 år. Sjukt ung i svenska mått mätt. ICA Gärdet hos mig har antagligen funnits längre. En stad tidigare plågad av kriminalitet, droger och svår korruption. Men som under 1980-talet föddes på nytt. Då med hjälp av episka TV-serien Miami Vice. Kaos byttes mot fräsiga vita kostymer, snabba bilar och stora båtar. Idag känner nog alla igen de pastellfärgade art deco-husen längs med Ocean Drive och Miami Beach har blivit en favoritdestination för oss bleka svenskar som söker sol, bad och storstadsliv under vintern.

I februari i år besökte jag Miami för tredje gången. Första gången var jag  där som fjunig tonåring, andra gången som äventyrslysten utbytesstudent och nu som stolt men nervös familjefar ute på första resan med min lilla dotter. Att vi gjorde den här långresan med familjen är bland det bästa jag gjort. Resa med barn kan verka skrämmande till en början men är helt fantastiskt. Oavsett var du kommer i USA blir du behandlad som om du vore en kunglighet. Avspärrningar lyfts, bord flyttas runt, extra sängar bärs in och alla vill prata och gulla med en. Eller ja, de villa prata med min dotter. 

Bild: Badvakterna på Miami Beach.
 

South Beach i Miami är känt för många av sina fina hotell. Längs med stranden ligger klassiker som The Raleigh, Ritz, Delano och Fontainbleau. Men här finns nya varianter också som W, The Standard och Thompson där vi bodde två nätter. Först testade vi dock på AirBnB. Jag som älskar att bo på hotell var lite skeptiskt till en början. Men med barn var det nästan oslagbart att ha lägenhet vid en längre vistelse. Enkelt att ordna mat mitt i natten med eget kök, gott om plats för blöjbyten och andra krissituationer.  Att hyra gick smidigt och vi bodde bra på östra sidan av South Beach, en ca 20 minuters promenad till stranden.

Området kring Flamingo Apts på Bay Road där vi bodde hade gott om restauranger och mataffärer. Enkelt att köpa med sig mat hem från goda ställen som Pollo Tropical och taqueriorna Bodega och Huahua’s. Frukostbagels köpte vi hem från Einsten Brother’s och frukt, yougurt mm från Whole Foods. 

 
Bild: #boköl på Books & Books

Flera dagar började vi på Lincold Road Mall. Något så ovanligt som en gågata mitt i en amerikansk stad. Själva beskriver de den som en utomhusgalleria. Oavsett namn så är det en trevlig promenadväg ner till stranden. Börja dagen med en kaffe och en skiva bananbröd på Books & Books. En fantastiskt härlig bokaffär på gården med eget café och en restaurang ut mot gågatan. Ett tips är att sitta i det fina valvet och kolla in när baristorna servar advokater och konsulter på språng till sina kontor. Längs med Lincoln Road finns en del bra shopping som J.Crew och Club Monaco. Väl nere på Ocean Drive kan du gå och spana en stund efter var Tony Montana hade sitt blodiga möte med ”the crazy Colombians” innan du gör rätt att slå dig ner på News Café. Köp ett par tidningar inne i butiken och beställ in en ordentlig äggfrukost och varför inte en Bloody Mary. News Café är trevlig och har öppet dygnet runt. Perfekt för att sitta och titta på bilar och folk som passerar förbi.

 
Bild: Bodega tauqueria och Taquiza
 

Blir du trött på solen så går du upp till Mac’s Club Deuce på fjortonde gatan. Den bästa sunkbaren du kan tänka dig. Helt ok att ta en öl i mörkret oavsett tid på dygnet. Har du riktigt tur så får du syn på Anthony Bourdain som enligt sitt program alltid besöker baren när han är i Miami. Ett annat bra tips är att promenera ner till Joe´s Crab Schack. En klassisk inrättning som fullständig svämmar över av skaldjur och snyggt kakel. Mitt råd är att köpa med sig mat från butiken vid sidan av stora ingången och sedan gå ner till stranden för bättre utsikt. Efter en dag på stranden rekommenderar jag även ett besök på lilla Taquiza. En lite undangömd taqueria med uteservering längs med Collins Avenue. Missa inte deras färska blåa tortilla chips tillsammans med en iskall Pacifico. Himmelskt gott!

 
Bild: Club Deuce och Lobster roll från Joe's.
 
Det finns ett par saker som bara måste göras när du besöker Miami och att äta en Cubano är en sådan grej. Denna enkla men väldigt goda macka gjord på skinka, marinerat fläsk, massa ost, pickles och senap, som säljs lite varstans. Kanske är de godast och mest klassiska på David’s. Fin liten turkos hörnbyggnad på Alton Road som öppnade redan 1977. Miljömässigt smakar den kanske bättre nere i Little Havana på Versailles Restaurant som ligger på 3555 Southwest 8th Street. Efter mackan tar du en cortadito på trottoaren och spanar in gatulivet.

Bäst kaffe hittar du dock enligt mig på Panther Coffee som har tre kaffebarer i staden. Ägarna reser själva jorden runt och köper in bönorna de sedan rostar hemma i Miami

När det kommer till shoppingen så är det många guider som tipsar om Alchemist. Butiken ligger uppe i ett parkeringshus vid Lincoln Road Mall. Poppis och dyr. Jag gillar då butikerna Supply & Advise och Lost Boy Dry Goods bättre. Både ligger i Downtown Miami och är lite knepiga att ta sig till. Taxi, Uber eller Lyft funkar fint för en billig peng. På Supply & Advise hittar du märken som Gitman Vintage, Alden och Makr som gör riktigt fina läderaccessoarer. Lost Boy Dry Goods är en jättesnygg butik med högt i tak, tegelväggar och rutigt golv. Bra Americana-stil här. Ett måste. 

Bild: Shopping på Lost Boy Dry Goods.
 
Att ta sig runt med barn och barnvagn funkar bra på South Beach. Gott om trottoarer och promenadvägar längs stranden. Ett tips är att ta med egen bilbarnstol. Då är det lättare att ta sig runt med taxi då bussarna inte funkar så bra. Vissa av Hop on Hop off-bussarna är stora och rymliga så där baxade vi på vagnen. Vi fick en fin tur runt stan och passade även på att åka båt där vi såg lyxvillorna för alla kändisar. Bland annat Will Smiths gamla hus där han spelade in Bad Boys 2. Epic stuff. Vi valde Island Queen Cruises som hade stora båtar med bar.
 
Vi bodde våra sista nätter på Thompson Hotel. Ett ganska så nyöppnat hotell som renoverats med många snygga blinkingar till en tid som flytt. Rottingmöbler, pelikaner och pastellfärger finns det gott om. Rummen är snygga och minbaren välutrystad. Minus för vårt badrum som var väldigt litet. Poolområdet är magiskt snyggt. Och uppdelat med ett eget område för oss sönderstressade småbarnsföräldrar. Dock var det området precis lika snyggt som "vuxenpoolen" där det spelades lite högre musik och sörplades lite starkare drinkar. 
Hotellet har två restauranger och tre barer. Missa inte Talde som är den inre restaurangen. Här finns, i alla fall enligt tidningen Food & Wine, de godaste kycklingvingarna i USA. Av de jag smakat är jag beredd att hålla med. Finger licking good!
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

[email protected]

Jag heter Samuel Garlöv. På kvällar och helger leker jag med den här högst personliga bloggen. Industribolaget är en blogg om allt jag tycker är extra kul i livet som mode, matlagning, cocktails, resor, hotell, böcker och magasin. Den är min hobby. Om du har några frågor eller funderingar så är du varmt välkommen att mejla [email protected]

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela