Industribolaget i Chicago

Publicerad 2015-01-13 08:48:14 i Allmänt,

Som liten spelade jag mycket Sim City. Jag älskade att planera den perfekta storstaden. Raka vägar, ordnade kvarter och en mäktig skyline vid strandkanten. Moderna glastorn varvat med historiska mästerverk från de klassiska företagens mäktigaste tid.

 Bild: Chicagos skyline sedd från Navy Pier
 Bild: Chicagofloden med Batman (?) på inflygning.
 
Bild: The Loop
 
Chicago är en storstad som har allt det där.

Placerad på stranden vid Lake Michigan breder den ut sig, USA:s tredje stad efter New York och Los Angeles. Det är en mäktig syn vid inflygningen. Planet följer vågornas riktning in mot strandlinjen där skyskraporna tornar upp sig. Hangkock, Sears, Willis och Trump för att nämna några. Bakom dessa enorma byggnader känns det som spikraka gator sträcker sig så lång ögat når.

Det är som knutpunkt för transport och handel som Chicagos historia vilar. Mycket har förändrats över åren men med sina nära nio miljoner invånare (med omnejd) och fem franchiselag är Chicago en mäktig jätte. Från att ha legat i skuggan har kulturlivet nu börjat ta för sig igen. Bland annat utsåg GQ Magazine Chicago till den bästa barstaden i USA 2014.

 Bild: Vårt rum på The James
Bild: Primehouse burger i baren på The James
 

Jag passade på att åka dit på nyårsdagen. Bra pris på flygbiljetter och hotell efter julhelgen. Och för att det är svinkallt på vintern. Men vad gör väl det om man kan bo bra och serveras värmande i varje gatuhörn.

 

Vi bodde på The James Hotel. Ett lagom stort hotell på Ontario St, en sidogata till Michigan Ave. i downtown Chicago. Nära till kommunikationer, många gamla klassiska barer och standardshoppingen som J.Crew, Club Monaco och Barnes & Noble. Jag kan verkligen rekommendera The James. Stilrena rum, stor dusch, bra badrumsartiklar, lyxiga morgonrockar, välfylld minibar (öl från Goose Island, Makers Mark bourbon, Hendricks Gin för att nämna några). Lobbyn är diskret och ligger öppen intill David Burkes Primehouse som är en av stadens mer erkända köttrestauranger. The James har också en riktigt bra och fin cocktail bar med egen ingång. Öppnar klockan 18:00 varje kväll. Frukost äter man nere i restaurangen. Deras bacon är riktigt goda, pannkakorna enorma och det röstade surdegsbrödet serveras med en äppelsylt kryddad med kanel och ingefära. Sjukt god. Stor eloge till personalen som var mycket hjälpsam med tips, bjöd på både sig själva och god mat. Hotellbaren i lobbyn håller inte lika hög klass som The Jimmy. Men den har ett bra urval av lokal öl och bra bourbon. På andra sidan gatan från The James ligger ett Trader Jones. Riktigt bra matbutik där det går att proviantera allt från tortillabröd till jordnötssmör, kaffe och bourbon att fylla skafferiet med hemma i Sverige. I samma byggnad ligger även ett Shake Schack så om burgaren i baren inte duger (väldigt god och prisvärd för 16 dollar) så är det bara att ställa sig i kö till kändisburgarna istället.

Bild: Chicago bjuder på bra shopping.
 

Just maten är något jag tar med mig från Chicago. Den är ordentlig. Portionerna på gränsen till förstora men allt smakar bra och Chicagoborna verkar duktiga på doggy-bags.

Bild: Cheesburgare och en lager på Billy Goat Tavern.
 

Första kvällen åt vi en tidig middag på Billy Goat Tavern. En bar, ett riktigt hak faktiskt, som ligger under Chicago Tribunes vackra skyskrapa. Hade lite svårt att hitta rätt först då en måste gå ner för ett par trappor och in under själva gatan. Enligt utsago ska reportrarna på Chicago Tribune suttit här och supit i väntan på sina scoop. Hamburgaren beställs över disk, enkel eller dubbel cheese. Det finns inga pommes så glöm inte att köpa en påsa chips till. När ditt nummer ropas ut får du själv portionera pickles och skivad gul lök till. Enkelt men väldigt gott. Miljön gör såklart mycket. Skulle dock säga att Billy Goat Tavern är bäst för lunch eller mellanmål. Inte riktigt ett middagsställe.

Dag två åt vi middag på Quartinos. En riktigt stökig amerikans -italiensk restaurang. Hög ljudvolym, napolitanska pizzor och vin på karaff. Det var nästan 2h väntetid på bord när vi kom men det går även att sitta i den stora baren och äta vilket vi gjorde. Det kommer inte vara den godaste italienska maten du ätit men väldigt bra priser. Framförallt på vinet. Ingen kommer gå hem hungrig eller sur.


 
 
Bild: Inredning, mat och dryck i perfekt kombination på Au Cheval.
 

Ett annat tips är Au Cheval. Tar ca 20 min att gå från downtown. Det var ren snöstorm när vi gick dit men det är det lätt värt. Au Cheval är en av de snyggaste restaurangerna jag varit på i mitt liv. Lång och avlång lokal som präglas av den enorma spisen bakom baren där två kockar vänder hamburgare och steker ägg på löpande band. Väldigt poppis på helg för brunch och på kvällar för drinkar och mat. Vi kom vid 14-tiden en söndag och fick bord efter ca 20 min. Under tiden man väntar går en servitör runt och tar dryckesbeställningar så det går inte nöd på någon. Råkar du ut för väldigt lång väntetid så ligger en av Chicagos bästa barer, Maude’s Liqour, alldeles i närheten. Oavsett hur länge du får vänta så lovar jag att det är värt det. Au Cheval serverade en av de absolut godaste hamburgarna jag ätit i mitt liv. Saftigt kött, fluffigt lagom sött bröd, pickles och perfekt gyllene cheddar. Att de sedan har ett enorm utbud av öl från närområdet och blandar drinkar som riktiga champs gör helhetsintyget till en gudomlig upplevelse. Ett måste enligt mig.

 

Bild: Grötfrukost och pannkakor på Milk & Honey vid Wicker Park.
 

Vill även passa på att tipsa om frukostfiket Milk & Honey uppe vid Wicker Park. Här finns en öppenspis och en frukostmeny med gröt, pannkakor, varma mackor, french toast och stora bloody marys. Och när vi ändå är inne på Wicker Park så är det ett område, like Williamsburg i Brooklyn, som blommat upp på senare år. Här har flera märken öppnat småbutiker bland annat Nike Running och GANT. Men här finns såklart massvis med barer, pubar, bagerier och ett stort urval av vintagebutiker. Invid själva parken ligger Big Star Taco som tydligen ska servera de bästa tacosen i hela Chicago. Tyvärr missade vi det vid detta besök.

 

 
Dock han vi klämma i oss riktigt bra tacos på Taco Joint vid Lincoln Park. En annan trevlig stadsdel med bra shopping och mat. Vi kom vid lunchtid på lördagen och stället var packat. Men lokalen är stor och det gick snabbt att få bord. Jag beställde in en blandning med Barbacoa, Cochinita och Steak Classico. Riktigt bra tacos faktiskt. Lägg till lite guacamole och en grillad majskolv rullad i majonäs och pecorino så kommer du rulla ut. De har ett bra urval av mexikansk öl där flera serveras med en tequila vid sidan av.

 

 Bild: En Manhattan på The Berkshire Room.

Ytterligare bartips är The Berkshire Room inne på Acme Hotel. Gå igenom lobbyn så kommer ni rakt in i baren. En snygg liten cocktailbar med dusty deco-känsla och mycket kakel. Missa heller inte The Green Door Tavern. Om The Berkshire Room försöker se gammalt ut så är Green Door Tavern en bit historia i sig självt. Öppnade första gången 1921 och klarade sig genom förbudstiden som en speakeasy. Baren har även överlevt en stor kvartersbrand och att en lastbil kraschat rakt in genom entrén. En iskall januaridag som jag var där är baren den perfekta tillflyktsorten. Lions vs Cowboys på TV, en stor brasa som värmer längst in i lokalen och så ordentliga ölglas. Inga löjliga vinglas för ölen här inte.

 

 Bild: All american i hela USA samlat i en och samma bar.

När det kommer till shopping så var jag inne tidigare på att Chicago har allt en behöver när det kommer till amerikanska märkena. Längs med Micigan Ave ligger J.Crew, Ralph Lauren, Levis osv. Norr om Chicagofloden, som delar avenyn på mitten, ligger två stora gallerior med mycket shopping där det lätt försvinner några timmar. Kolla in Water Tower Place och 900 North Michigan Shops. Den sistnämnda är det lite lyxigare alternativet. Gatorna bakom 900 North är också laddade med trevliga butiker och letar sig fram till Mariano Park (även kallad Viagratriangeln) där flera klassiska köttrestauranger ligger. På N State St mellan Ontario St och Ohio St ligger Haberdash. En riktigt bra klädaffär som blandar klassiskt amerikanskt med importerade märken. De har två butiker bredvid varandra och längst in i den som heter Haberdas EDC ligger en fin barberar där du kan köpa med produkter från Kiehl’s, Malin + Goetz och Harrys. Haberdash har även ett stort urval av doftljus från Chicago Candle Co med dofter som Whiskey & Sweet Tobacco, Barrel Aged Bourbon och Irish Coffee Stout.  En annan bra butik med fint märkesurval är Apartment No 9 vid Wicker Park.

 

Staden har ett par riktigt mäktiga skyskrapor och för en riktigt fin vy och lite loungehäng så finns The Signature Lounge inne på John Hancock Tower. Ta hissen upp till våning 96 så får du en fantastisk utsikt över Lake Michigan och hela Chicago. Inredningen är dekadent och drinkarna sådär. Men de har ett bra urval av öl. Egentligen spelar det ingen roll. Utsikten är sjuk och väger upp det mesta.

 Bild: Ett monster till pizza.

Avslutningsvis måste jag dela några ord om pizzan. Chicago Deep Dish Pizza. Detta monster till munsbit. I Chicago finns flera kedjor och restauranger som säger sig göra den bästa. Vi satsade på Giordanos på Rush St. Herregud så mycket mat. En pajbotten som sedan fylls med lök, paprika och pepperoni innan den toppas med kilovis med mozzarella och tomatsås. Första gången på mycket länge som jag inte kunnat äta upp allt den mat jag beställt in. Det smakade bra vill jag erkänna men det var inte det mest fantastiska jag ätit i mitt liv. Troligtvis absolut oslagbart på bakfyllan. Men ett måste om du besöker Chicago.

 

Kommentarer

Postat av: Oskar

Publicerad 2015-01-14 19:16:26

Det här är verkligen ett inlägg man aldrig vill ska ta slut. Mycket trevlig läsning!

Postat av: Micke

Publicerad 2015-01-15 00:05:30

grymt inlägg!! Fick du med dig cookie butter från Trader Joes?

Postat av: industribolaget

Publicerad 2015-01-15 08:23:24


Oskar,

Tack! Kul att höra.

Micke,

Nej. Det blev mandel och jordnöt. Vad har man cookie butter till? Låter ju gott :)

Mvh

Samuel
industribolaget.se

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

[email protected]

Jag heter Samuel Garlöv. På kvällar och helger leker jag med den här högst personliga bloggen. Industribolaget är en blogg om allt jag tycker är extra kul i livet som mode, matlagning, cocktails, resor, hotell, böcker och magasin. Den är min hobby. Om du har några frågor eller funderingar så är du varmt välkommen att mejla [email protected]

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela